Társadalmi felelősségvállalás                                                                     Mi a WaterSharing Mozgalom?

 

A WaterSharing Mozgalom a Futuraqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Zrt. társadalmi felelősségvállalás programjának elnevezése.

 

Vállalatunk az édesvíz stratégiai szerepének felértékelése, az édesvíz igazságosabb elosztása érdekében döntött úgy, hogy mindenki számára hozzáférhetővé teszi készleteit. Olyan megoldást találtunk, ami nemcsak hasznot hoz a potenciális részvényeseknek, de egyben aktivizálja a befektetőket és bevonja őket a társadalmi felelősségvállalás ügyébe.

 

Hogyan?

 

A WaterSharing egy rendhagyó CSR-program. Mint az a nevéből is kikövetkeztethető, célunk a vízrészvények, tehát az édesvíz megosztása. Aki egy Futuraqua részvényt jegyez, az nemcsak egy perspektivikus tőzsdei papírhoz jut hozzá, de egy liter prémium minőségű ásványvíz birtokosává is válik, vagyis önköltségi áron ténylegesen átveheti (a honlapunkon megtalálható átvételi időpontokban) a legértékesebb nyersanyagot. Ha tehát valakinek ezer Futuraqua részvénye van, akkor évente ezerliternyi bón, azaz ezer liter egészséges ásványvíz az övé. Társaságunk Alapszabálya értelmében a vízvételi jog évente maximum 10.000, azaz tízezer liter erejéig terjed részvényesenként. Az ásványvizet nyersanyagként jegyzik a befektetők, ezért nyersanyagként van mód annak átvételére. A vízvétel részleteit illetően a Társaság 3/2011. (VI. 29.) számú határozata (a lap alján) az irányadó.

 

Mit kezdjek vele?

 

Az édesvíz nemcsak a jövő, de a jelen nyersanyaga. Biztos helyen van a föld mélyén. Ha valaki az édesvízben, mint aranyat érő nyersanyagban és hosszú távú eszközbefektetésben gondolkodik, akkor legjobb, ha a vizet természetes közegében, egy zárt vízadó réteg mélyén őrzi, a Társaság szakembereire bízva. Az édesvíz azonban fogytán lévő nyersanyag. Már most sem mindenki számára hozzáférhető. Birtoklása felelősség is egyben. A részvényesekre ruházott felelősséggel pedig csak maguk a részvényesek élhetnek. Vállalatunk éppen ezért arra buzdítja leendő tulajdonostársait, hogy segítsenek az egyenetlen vízelosztás felszámolásában, és ajánlják fel az ásványvizet azoknak, akik valóban rászorulnak. A zacskózott víz kultúrájának meghonosítása és terjesztése is fontos missziónk. Hitünk szerint ez lehet a környezetszennyező pet palackok jövőbeni kiváltásának egyik hatékony eszköze, ezért mi (ha ez nem ütközik a befektető igényeivel) az ásványvizet csomagolás nélkül (tanker, kanna, stb.) vagy lebomló, környezetbarát zacskóban adjuk át. A Társaság 3/2011. (VI. 29.) számú határozata értelmében ugyanakkor minden részvényesünknek lehetősége van a víz átvételére ballonos kiszerelésben is.

 

Kik a rászorulók?

 

Magyarország csaknem félezer településén mintegy másfélmillió ember számára okoz gondot az egészséges ivóvíz hiánya. Az arzén, a nitrát, a nitrit, a klór, a hypo, a higany, az ólom, a kadmium, a gyógyszer –és hormonszármazékok mind-mind hozzájárulnak a különböző megbetegedések terjedéséhez. Idősek, gyerekek, betegek tízezrei kénytelenek nem megfelelő minőségű ivóvízzel csillapítani szomjukat. Kórházakban, oktatási intézményekben (különösen bölcsődések, óvodások és kisiskolások esetében) nélkülözhetetlen a megfelelő ásványanyagokat tartalmazó, kristálytiszta, egészséges ásványvíz. Rászorulónak tekintjük az időseket, a szegényeket, az otthontalanokat (és az őket ellátó intézményeket), vagyis mindenkit, akinek gondot okoz az ásványvíz megvásárlása. Vállalatunk társadalmi felelősségvállalási programjának középpontjában tehát a vízhiánytól szenvedők iránti szolidaritás áll. Kérjük – ha teheti – másokat is segítsen hozzájutni a tiszta vízhez, és ajánlja fel a részvényekért járó ásványvizet az igazán rászorulóknak.

 

Mit teszünk a megmaradt ásványvízzel?

 

Futuraqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Zrt. elkötelezett a CSR-program megvalósítása mellett, ezért – ha ahhoz az adományozó és adományozott is hozzájárul - minden évben közzéteszi, hogy részvényesei kiknek juttattak a vízkészletből. Azok a tulajdonosok, akik nem kívánják átvenni a részvényekkel járó ásványvíz mennyiséget, hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalat az adott évben a vizet elajándékozza, jótékony célra fordítsa. Cégünk ezt boldogan teszi, az akciók kedvezményezettjeit pedig – ha hozzájárulnak - szintén nyilvánosságra hozza.